Kunst aan de muur van je bedrijf: dé trends van 2018

Kunst aan de muur van je bedrijf: dé trends van 2018

Kunst aan de muur van je bedrijf: dé trends van 2018!

“Goh, ik zie steeds minder kunst aan de muren hangen als ik bij bedrijven langs ga, maar dat wat er hangt, is veel groter dan voorheen. Klopt het dat ik een trend zie ontstaan? Van kwantiteit naar kwaliteit?” Ik zat samen met Iris van D&B The Facility Group in de lounge van het oude KPN-gebouw in Amsterdam Sloterdijk. Het pand is eigendom van een grote vastgoedverhuurder en Iris heeft de taak om het interieur aan te kleden.

Bij binnenkomst had ik de hippe koffiebar al gespot, nu nipte ik aan een heerlijke cappuccino. Iris en ik hadden ons in een gezellige zitruimte op de begane grond neergeplant voor onze meeting. De bruine sofa zat heerlijk. Een trendy contrast met de industriële omgeving. Maar de witte muur in de zithoek viel volledig buiten de boot. Ze wilde – terecht – ervoor zorgen dat die kale muur de verbinding met de sfeer van de zithoek zou maken, maar ze wilde bovenal dat de kunst in de rest van het pand zou passen bij hoe organisaties een kantoor nu gebruiken.

Iris stelde die dag een vraag die eigenlijk veel méér omhelst. Ze spotte namelijk een van de trends die wij bij Kunstuitleen.nl ook hebben ervaren. Trends die alles te maken hebben met de veranderingen in hoe we werken anno 2018. Daar kun je wat mee als organisatie. Kunst speelt nu een andere rol in de aankleding van je pand dan vroeger. En als je slim bent, zet je dat effectief in.

Welke trends hebben we dan gespot? Die neem ik in deze blog met je door. Wie weet inspireert het jou om deze trends toe te passen op jouw organisatie.

Van kwantiteit naar kwaliteit

We hebben het niet meer over het nieuwe werken. Dat is inmiddels achterhaald. Open ruimtes, flexibele werkplekken… dat is gemeengoed geworden. De kamertjes van vroeger zijn ingeruild voor open werkplekken met veel glas. Dat betekent dat de muren van die kamers er ook niet meer zijn om kunst aan te hangen. Minder muren betekent simpelweg minder kunst.

Maar… de kunst die we ophangen, die is echt spectaculair! De entree, een koffieruimte… ze verdienen meer aandacht met een echte eyecatcher op kunstgebied. Kwaliteit staat duidelijk boven kwantiteit.

Van corporate naar creatief

Nou, dat brengt me dus ook meteen op de volgende trend. Geen ‘veilige’ kunstwerken meer aan de muur, maar juist kunst die triggert tot nadenken. Iets met ‘edge’, iets wat opvalt en aanzet tot een gesprek. Vroeger waren het de posters en zeefdrukken waar alleen mensen in het kantoor naar keken, nu komt er een uniek, creatief doek in de algemene ruimte waar iedereen van geniet.

Je identiteit laten zien in het interieur

Met zo’n opvallend kunstwerk neem je ergens natuurlijk ook stelling in. Je laat zien dat je durft te kiezen voor anders. Bedrijven snappen steeds beter hoe ze hun karakter en cultuur zelfs hun interieur laten zien. Het wordt steeds populairder om branding ook in de aankleding van het pand te laten terugkomen.

Functie en kunst versterken elkaar

We zien dat organisaties dat niet klakkeloos doen. Ja, je wilt jezelf onderscheiden, maar je wilt vooral ook dat kunst de ruimte onderschrijft. Steeds meer bedrijven richten concentratieruimtes in, stilteruimtes, ruimtes voor inspiratiesessies, klantruimtes… you name it. En kunstwerk moet de functie van die ruimte versterken. Moet het kunstwerk een gevoel van rust brengen of juist energie?

Wat kun je hiermee als moderne organisatie anno 2018?

Mensen hebben een andere kijk op werken tegenwoordig. We willen flexibeler kunnen zijn, we hebben behoefte aan een open cultuur en we hebben een diepe behoefte aan inspiratie, rust en creativiteit – juist nu de werkdruk zo hoog is.

  • Kijk dus eens heel gericht naar de huidige aankleding van het gebouw en stel jezelf de volgende vragen:
  • Hoe gebruiken we het pand nu?
  • Waar hebben onze medewerkers en klanten behoefte aan, als het gaat om bijvoorbeeld (samen)werken, in gesprek gaan met elkaar en onderhandelen?
  • Hoe kunnen de ruimtes in het gebouw deze behoeften onderstrepen?
  • Wat moet de kunst in die ruimtes dus uitstralen?

Als je nieuwsgierig bent naar wat er allemaal aan kunst te huren is, kun je eenvoudig online ontdekken wat bij je bedrijf past. Heel erg van nu, online kunst uitzoeken ;-). Bekijk onze collectie  in je eigen tempo en bepaal zelf, op jouw moment, wat er bij je budget past.  Wil je liever advies van een van onze experts? Vraag gratis en vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Bel ons op 020-6241124.

Succes!