Terug naar collectie

Glossy XXIII

Rob Scholte

 • Grafiek
 • Realistisch
 • 60 x 80 cm
 • 83 x 114 cm
 • 45857
 • Ja
 • € 37,21
 • € 1.240
Probeer gratis 1 maand op proef
VOEG TOE

Biografie Rob Scholte

Meer werk van Rob Scholte bij KUNSTUITLEEN.NL

Nieuw bij kunstuitleen.nl? Bestel online een kunstwerk van Rob Scholte en ontvang gratis bezorging, ophangservice en het kunstwerk 1 maand gratis op proef.

Rob Scholte, geboren op 1 juni 1958 in Amsterdam, heeft een leven geleid doordrenkt met kunst, controverse en een onmiskenbare levenslust. Na een jeugd in verschillende steden als Castricum, Doorn en Heiloo, begon hij zijn artistieke reis aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij van 1977 tot 1982 studeerde.

In de daaropvolgende jaren werd Scholte een prominent figuur in het Amsterdamse uitgaansleven, gekenmerkt door een tumultueus bestaan vol drank, drugs en avontuur. Zijn wilde levensstijl, samen met die van andere Amsterdamse kunstenaars zoals Peter Klashorst, diende als inspiratie voor de roman “Gimmick!” (1989) van Joost Zwagerman.

In 1993 aanvaardde Scholte een professoraat aan de universiteit in Kassel, een positie die hij echter in 1999 achter zich liet. Het jaar daarop werd hij het slachtoffer van een tragische bomaanslag die hem beide benen kostte en tot veel speculatie leidde. Het wrak van zijn BMW werd in januari 1995 tentoongesteld in Arti et Amicitiae als een aanklacht tegen geweld in de maatschappij, en werd een iconisch symbool van zowel misdaad als kunst.

Na de aanslag trok Scholte zich terug naar Tenerife, waar hij als een kluizenaar in zijn atelier werkte, maar tegelijkertijd actief bleef deelnemen aan het internationale kunstleven. Zijn werk werd verkocht via gerenommeerde galeries en veilinghuizen zoals Christie’s Amsterdam en Sotheby’s, en zelfs online.

Een van Scholte’s meest opmerkelijke prestaties vond plaats in 1995 in Japan, waar hij een Nederlandse stad inclusief een replica van paleis Huis ten Bosch schilderde in Nagasaki. Hier ontwierp hij een 1200 meter lange muurschildering die bekend staat als “Nederland”.

Scholte ziet kunst niet slechts als een persoonlijke expressie, maar als een boodschap die gebruik maakt van de beeldtaal om een betekenis over te brengen. Zijn schilderijen bevatten vaak autobiografische elementen en een subtiele humor die een belangrijk onderdeel vormt van zijn artistieke visie. Voor Scholte moet elk werk voldoen aan een eigen wetmatigheid van thema, compositie, kleur en spanning om als geslaagd te worden beschouwd.

Wil je de kunst van Rob Scholte ervaren? Het is mogelijk om zijn kunstwerken te huren bij kunstuitleen.nl. Je krijgt het kunstwerk gratis van ons 1 maand op proef! Voeg je favoriete kunst toe en bestel deze in: “Mijn Favorieten”
Lees meer

Hoe gaat dat in zijn werk?

 1. Reserveer vrijblijvend mijn favorieten.
 2. Je ontvangt van ons een overzicht van je favorieten.
 3. Wij nemen contact met je op om je wensen door te nemen.
 4. Goed om te weten, je zit nergens aan vast en je kunt de kunstwerken gratis op proef nemen!
Terug naar boven