Casper Faassen is een jong aanstormend talent in de Nederlandse kunstwereld. Hij wordt geboren op 23 december 1975 in Leidschendam. Casper groeit op in Leiden waar hij al vroeg zijn fascinatie en bewondering voor de grote meesters en zijn passie voor het “credren” ontwikkelt. Op zijn kinderkamer schildert hij tot verbazing van zijn ouders de Nachtwacht van de “Leidenaar” Rembrandt op de muur. Dagelijkse belevenissen vertaalt Casper in kasten vol striptekeningen, schetsen en schilderijen. In deze periode echter altijd doordrenkt met een vleug “realisme”. Werk uit zijn jonge jaren laat nog zijn onbegrip zien voor het abstracte. Zijn nieuwsgierigheid naar kunst en zijn ambitie om te credren zijn tot op de dag van vandaag nog steeds de drijvers… van zijn werk.
Na zijn middelbare school trekt Casper Faassen, op zoek naar avontuur en inspiratie, door de Verenigde Staten. Zijn leven op straat doordrenkt hem met de passie van de Amerikaanse multiculturele samenleving: de keur en kleur aan indrukken bennvloed het werk dat hij in de Verenigde Staten produceert. Tegelijkertijd bezoekt hij waar mogelijk de Musea en exposities om de werken van zijn grote voorbeelden in het echt te kunnen bewonderen.
Eenmaal terug in Nederland besluit Faassen aan de Universiteit van Amsterdam de wetenschap achter Marketing en Communicatie te gaan studeren.
In zijn werk is het vooral emotie wat hem drijft en dat is iets wat praktisch niet te onderwijzen, aldus Casper over zijn beslissing om geen kunstopleiding te volgen.
In plaats daarvan betrekt hij een atelier in het kunstenaarscomplex “Tussen de Bogen” in Amsterdam. Hier heeft hij de vrijheid om zijn schilderkunst verder te ontwikkelen.
Elke vrije minuut bevredigt Faassen zijn behoefte om te credren: duidelijk zwevend tussen impressionisme, realisme en meer abstracte stromingen. Faassen experimenteert er goed op los.
Verschillende technieken, verschillende materialen, maar altijd met de gemene deler spontaniteit en kleur. Naar verloop van tijd ontwikkelt Casper Faassen, onder meer bennvloed door zijn grote voorbeeld Pablo Picasso, twee duidelijk herkenbare eigen stijlen. De meer klassieke figuratieve naakten en de kleurrijke dierfiguren.
Hoogtepunten uit 2003 vormen de zeefdrukserie voor het ministerie van OC & W, de tweede plaats achter Corneille bij de verkiezing kunstenaar van het jaar en de uitverkiezing als “nazaat van Rembrandt” te mogen exposeren tijdens het Rembrandtgala in Huis ter Duin.
Lees meer