Urbex-foto’s

Urbex-foto’s

Urbex-foto’s: een constante bron van inspiratie

Urbex-foto’s. Verlaten, uitgeleefd, en van elk bewijs van leefbaarheid gestript. Soms een voormalig industrieel pand, dan weer een oud schoolgebouw of een kasteel in het rauwe landschap. De rauwe karaktertrekken van leegstaande panden vormen een grote aantrekkingskracht voor fotografen tegenwoordig. Deze Urban Explorers leggen het mysterie van dergelijk locaties vast voordat ze definitief met de grond worden gelijk gemaakt. Wat overblijft zijn de Urbex-foto’s.

Urbex-fotografie is hip en happening. Talloze fotografen bezoeken geheime spots om unieke urbex-foto’s te schieten. Voor zo ver dat nog kan; veel locaties zijn al veelvuldig bezocht en het is dan ook een steeds grotere uitdaging voor fotografen om echt iets unieks te vinden. Maar als dat lukt, weet een beetje urbex-fotograaf er ook echt iets bijzonders van te maken. Dat doen ze puur met datgene wat er is: er wordt niets veranderd voor een betere compositie of lichtinval. Het enige wat ze meenemen is een camera en het enige wat ze achterlaten zijn enkele voetstappen.

De urbex-foto’s zelf vormen ongekend mooie plaatjes aan een kale muur of op het werk. Foto’s waar je naar wilt blijven kijken. Daarom zijn wij onze collectie in gedoken om een paar bijzondere urbex-foto’s voor je te selecteren.

Garden View – Andre Joosse

ajo002
Wat ooit een indrukwekkende ruimte was, gezegend met prachtige lichtinval vanuit de tuin, is nu een vervallen leegte die nog vaag doet herinneren aan de romantiek van toen. De openslaande deuren gaven toegang tot het groen van de tuin – een tuin die inmiddels haar entree in het gebouw zelf heeft genomen.

BRI – James Kerwin

jak002
Bij deze foto sta je bijna te popelen om naar de reling toe te lopen en naar beneden te kijken. Ongetwijfeld zijn er honderden mensen geweest die vanuit deze toren, onder de koepel, hebben mogen zien wat er op andere verdiepingen plaatsvond. Hoewel de muren flink zijn afgebrokkeld en de verlatenheid overheerst, ziet het fantasierijk oog wat er ooit is geweest.

Silverlands – James Kerwin

jak009
De kroonluchter die nog aan het plafond hangt, de vitrages voor de ramen en de spiegel aan de muur… je hoeft de eettafel en de mensen er maar bij te bedenken en het plaatje is compleet. Deze weelderige kamer is inmiddels volledig verlaten en de schimmel staat op de muur, maar de rijkdom is nog op allerlei manieren te voelen.

Steps to Happiness – Jorieke Westhoff

jwe002
De brandende vraag ‘Waar leiden deze trappen naartoe?’ zal menig bewonderaar bezighouden. De aard van de locatie, de omgeving: het is allemaal een groot mysterie. Fotografe Jorieke Westhoff heeft dat mysterie in stand gehouden met de titel ‘Steps to Happiness’ en daagt ons hiermee uit om de fantasie de vrije loop te laten gaan.

Waterpower – Jorieke Westhoff

jwe003
Deze voormalig waterkrachtcentrale lijkt een complete ravage. In de foto schuilt echter ongekend vakmanschap qua fotografie: de positie van de camera verandert dit tafereel bijna in een mysterieus doolhof, waarvan soms niet duidelijk is waar het een begint en het ander eindigt.

Zie jij Urbex-foto’s dat je graag in je bedrijfspand ziet? Neem dan gerust even contact met ons op. De Urbex-foto’s in deze blog zijn vanaf heden weer beschikbaar voor verhuur.