Laat het inlijsten door Bas en Daan

Laat het inlijsten door Bas en Daan

 

Laat het inlijsten door Bas en Daan

Een babypakje, een kindertekening, borduurwerk, diploma’s. Ja en 30.000 kunstwerken van KUNSTUITLEEN.NL. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kunst die bijvoorbeeld in het Moco Museum hangt. De mannen van Frame4U hebben het er flink druk mee. Bij elkaar hebben ze een indrukwekkende ervaring van zo’n 45 jaar lijsten maken.

“Het mooiste is om te merken dat mensen het vertrouwen in ons hebben,” begint Bas, “Vooral als we iets heel persoonlijks mogen inlijsten. Iets moois, iets duurs, iets wat gevoelswaarde heeft… daar is vertrouwen voor nodig. De eerste keer dat ze langs komen blijven ze wat langer en willen ze van de hoed de rand weten, maar de keer daarop blijven ze amper tien minuten; ze weten dat het goed zit. Dat is te gek.”

De grootste klant van de lijstenmakerij zit in hetzelfde pand. De jongens van KUNSTUITLEEN.NL vroegen tot voor kort de meeste aandacht. Alles is weer up-to-date wat betreft de lijsten. Daardoor kunnen Bas en Daan die tijd en aandacht veel meer aan de particuliere klanten besteden. Hoognodig, want de aanvragen stromen binnen.

Daan: “Het leukste werk is het werk dat nét even anders is. Ik had laatst een babypakje, gedragen door de drie kinderen van het echtpaar dat bij ons langskwam. Ze vroegen ook wat wij zouden doen. We hebben er een soort vitrine van gemaakt: er zit diepte in, het pakje heeft een volwaardige plek als kunstwerk in de lijst, zonder dat het wordt platgedrukt.”

Een lijst eromheen en klaar is kees? Nee. Zeker niet. Het is een écht ambacht, legt Bas uit. “We gebruiken bewust museumglas. Dat is 70% UV-werend, zodat hetgeen je inlijst veel beter bewaard blijft en niet door de zon verkleurd wordt. Verder houden we rekening met de waarde van de inhoud. Door het reversibel in te lijsten, in plaats van te lijmen, krijgt een werk wel cachet én blijft het in originele staat. Dat noemen we ook wel conserverend inlijsten in het vak.”

“Ja, en we werken natuurlijk alleen maar met de allerbeste materialen om te zorgen dat het kunstwerk de uitstraling krijgt die het verdient,” vult Daan aan. “En dan bedoel ik een kunstwerk in de brede zin des woords, want ook een herinnering is kunst. Je eigen kunst.”

Wat is het gekste dat de mannen ooit hebben ingelijst? Daan: “We hebben laatst een ceremoniële sjaal ingelijst, maar jaren geleden waren het de stiften van kunstenaar Rob Scholten. Dat was wel indrukwekkend. Duizenden stiften in een lijst van 10 bij 2 meter. Zelfs een stuk muur van kunstenaar Banksy is in onze lijsten beland. You name it, we frame it. We zeggen het niet voor niets!”