Een dag meelopen met Kunstuitleen voor particulieren

Een dag meelopen met Kunstuitleen voor particulieren

Hij is een vroege vogel, onze Willem-Jan van den Ban van de Kunstuitleen voor particulieren. Wanneer gemiddeld Nederland net wakker wordt, stapt hij over de drempel van de KUNSTUITLEEN.NL. Kunstwerken inladen en op naar de klant. Zelfs als dat in Maastricht is. Afhankelijk van de afstand, maakt hij zo op één ochtend zo’n vier klanten blij met kunst.

“In de ochtend ben je nog lekker helder. Dan is het veel makkelijker om te kiezen wat er boven je bank zal prijken,” begint Willem. “Het is immers niet zomaar een plaatje, maar een kunstwerk dat de uitstraling van je woning flink bepaalt. Daarom kom ik met vijf kunstwerken binnen; dat is precies het ideale aantal om te kiezen. Eén is te weinig, want je wil kunnen vergelijken. Meer dan vijf maakt het onmogelijk om de knoop door te hakken.”

Beleving in je eigen huis

Dat is nogal wat, vijf kunstwerken onder de arm. Willem: “Haha, ja, het is ook een hele happening! Klanten zijn flabbergasted als ik aankom. Het is net een feestje voor ze: ze hebben de kunstwerken online geselecteerd, maar dan ineens zien ze in levenden lijve hoe groot deze kunstwerken zijn. Nog beter, ze zien hoe ze op de muur uitzien. En als ik het dan ook nog voor ze ophang, aan de rails of ik boor een gaatje in de muur, zijn ze helemaal verrast. Grappig, we leggen dat allemaal uit op de site, maar de ‘live’ beleving is vaak vele malen beter.”

Welk kunstwerk aan de muur belandt, hangt van een aantal factoren af. “Het plaatje zelf is helemaal niet zo belangrijk,” legt Willem uit. “Het is veel belangrijker om naar het effect van het kunstwerk te kijken. Het formaat, de vorm – dus staand of liggend – en de kleurstelling zijn veel bepalender. Het ene kunstwerk komt beter uit in de ene ruimte of boven dat ene meubel dan het andere. Het is dus niet louter een kwestie van een leuk plaatje.”

Kunst proberen

En als iemand het dan toch maar niks vindt? “Je mag het kunstwerk gratis een maand uitproberen. Als je dan denkt: ‘nah, het is niets voor mij’, mag je het kosteloos terugbrengen. De meeste mensen zijn er hartstikke blij mee en laten het kunstwerk gerust een jaar of twee hangen. We komen het free of charge omruilen voor een ander werk. Dat kan op zich al na 6 maanden, hoor, maar meestal genieten mensen er liever wat langer van.”

“Vroeger kwamen mensen hun kunstwerk ook ophalen, zelfs als ze in een klein autootje reden. Soms moesten we een groot werk dan in een klein autootje proppen. Het gevolg was dat het kunstwerk kon beschadigen. Daarom bezorgen we nu zelf. Dat is ook meteen extra service voor de klant.”

De hele kunstuitleen particulieren

afspraken maken tot adviseren over de kunst, van administratie tot kunst langsbrengen en ophangen. Willem doet het allemaal. En mensen ontvangen dan? Kunnen mensen ook langskomen in de galerie? “Jazeker, sommige mensen vinden het fijn om de kunst met eigen ogen bij ons in de galerie in het Amsterdam Art Center te bewonderen. Dan maken ze de voorselectie hier in plaats van online. Best leuk als je in de buurt bent. Vinden wij ook leuk trouwens!. En als ik er zelf niet ben, vangt mijn collega Leks je wel op.”

Willem, wat hangt er aan jouw muur? “Sinds kort een werk van Rodrigo Izolag, maar ik geniet al jarenlang steevast van een zeefdruk van Herman Brood: het is King Jammy’s Recording Studio, een muziekstudio op Jamaica. Ja, en verder hangt er al eeuwen een werk van een bevriende kunstenaar die een jaar of 8 geleden is overleden. Dat werk is me extra dierbaar.”

Benieuwd welke kunst jouw muur kan versieren? Bekijk de collectie online, maak je eigen selectie en bestel online. Willem komt dan met plezier bij je langs om samen te ontdekken wat bij jou past.  En welk kunstwerk je ook kiest als nieuwe klant bij kunstuitleen particulieren krijg je de eerste maand het kunstwerk gratis op proef!