Terug naar collectie

Colourful Woman /99

Herman Krikhaar

 • Grafiek
 • Figuratief
 • 41 x 26 cm
 • 65 x 54 cm
 • 43027
 • Ja
 • € 12,52
 • € 417
Probeer gratis 1 maand op proef
VOEG TOE

Biografie Herman Krikhaar

Meer werk van Herman Krikhaar bij KUNSTUITLEEN.NL

Herman Krikhaar werd geboren in 1930 in de Hantermanstraat te Almelo en groeide op in de bakkerij en kruidenierswinkel van zijn ouders. Hij tekende en schilderde vanaf zijn 11e jaar, nadat hij als troost voor het verlies van zijn postduiven een doos vol tubes olieverf had gekregen van zijn moeder. In 1947 studeerde hij aan de kunstacademie in Arnhem, waar hij bevriend raakte met Theo Wolvecamp. In 1948 werd hij 18 en moest hij zijn dienstplicht vervullen. Achttien maanden later werkte hij een tijd in de bakkerij van zijn vader tot hij in 1951 voor een jaar naar Parijs vertrok, alwaar hij werkte als bordenwasser en zijn passie voor kunst ontwikkelde. Na dit jaar werkte hij voor de bakkerij van zijn vader tot hij steward werd voor de KLM en kunst begon te kopen.

In 1960 trouwde Krikhaar met Henridtte Andreoli en in datzelfde jaar vertrok hij met haar naar Ibiza. Ze keerden in 1962 terug naar Nederland. Het jaar erop opende Krikhaar een kunstgalerie aan de Weteringschans in Amsterdam, deze verhuisde in 1965 naar het Spui. Hij werkte samen met internationaal bekende kunsthandelaren zoals Kahnweiler, Berggruen en Herstand. Daarnaast werkte hij samen met kunstenaars zoals Marc Chagall en Picasso. Tegelijkertijd spendeerde hij veel tijd aan het promoten van dan nog onbekende talenten.

In de jaren ’70 werd de drang om zelf te gaan schilderen steeds sterker. Krikhaar schilderde vaak tijdens zijn lange zomervakanties in Salernes in Zuid-Frankrijk. In 1988 sloot hij zijn galerie om zich volledig toe te kunnen leggen op het schilderen. In 1994 vestigde Herman Krikhaar zich samen met zijn tweede echtgenote Helena Krikhaar-Stork in hun door Krikhaars zoon ontworpen huis en atelier Le Cygne in Salernes. Op 26 september 2008 werd de eerste Herman Krikhaarprijs expositie in Almelo geopend. Herman Krikhaar reikte daarbij de, naar hem genoemde, prijs zelf uit aan kunstenares Linda Biemans. In 2009 opende Herman Krikhaar de bij de prijs behorende expositie in de burgerzaal van het voormalige Almelose stadhuis. Krikhaar bleef actief als schilder tot aan zijn dood. Hij overleed op 19 januari 2010 op 79-jarige leeftijd te Draguignan (Frankrijk) na een kort ziekbed.
Lees meer

Hoe gaat dat in zijn werk?

 1. Reserveer vrijblijvend mijn favorieten.
 2. Je ontvangt van ons een overzicht van je favorieten.
 3. Wij nemen contact met je op om je wensen door te nemen.
 4. Goed om te weten, je zit nergens aan vast en je kunt de kunstwerken gratis op proef nemen!
Terug naar boven